Europska unija
Grad Zagreb
Pretraživanje

Održana peta radionica prijenosa znanja

Održana peta radionica prijenosa znanja
Hrvatski savez udruga djece s teškoćama u razvoju, osoba s invaliditetom i njihovih obitelji (HSU OSIce), održao je 9. prosinca 2021. godine radionicu prijenosa znanja na kojoj je sudjelovalo 30ak stručnjaka. Tema radionice – Uključivanje osoba s invaliditetom u socijalno poduzetništvo i na tržište rada predstavljena je primjerima dobre prakse socijalnog poduzetništva iz udruga – članica Saveza.
U prvom dijelu radionice  predstavljena je Udruga osoba s invaliditetom ,,PRIJATELJ” Metković koa je 2011. godine osnovala "Prijateljicu" socijalnu zadrugu. Zadruga je osnovana s ciljem obavljanja socijalno-humanitarne djelatnosti od važnosti za osobe s invaliditetom. Predstavljen je rad osoba s invaliditetom na reciklaži lampiona i proizvodnja predmeta od gipsa, gline, keramike, parafina i tekstila, te najnoviji program izrade suvenira i didaktičkih igrački.
U drugom dijelu radionice, polaznici su imali priliku upoznati se s buffet „Leptir“ udruge TOMS iz Trogira. Prvotno socijalno poduzeće, a danas integrativna radionica zapošljava šest djelatnika među kojima su najbrojnije osobe s invaliditetom.
U trećem dijelu radionice s 2 projekta predstavljena je Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije. Voditeljica projekta  „Inkluzivna farma-temelj samostalnog života“ predstavila je projekt kao mjesto jačanja osobnih kompetencija  i unapređivanja životnih vještina mladih osoba s invaliditetom (o uzgoju i branju povrća, voća i aromatičnog bilja, rano osvještavanje o zdravoj  prehrani,  praćenje uzgoja i ubiranja plodova vlastitog rada, radionice prerade, obrade i pripreme uzgojenih plodova).